17/04/2024
editorial | Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 - 00:35

Βολεύτηκε η Σούπερ Λίγκα 1, σφαγή της SL2

Οι ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα και θα λάβουν από το στοίχημα τελικά από 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι ομάδες της δεύτερης εξαφανίζονται με μόλις 70.000 ευρώ η καθεμιά, ποσό μειωμένο από 2,8 έως 3,5 φορές με όποιον τρόπο υπολογισμού κι αν επιλεγεί! * Νέα ΚΥΑ από Αυγενάκη * Τι θα πάρουν μπάσκετ και βόλεϊ

 Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μεταφορικά ή κυριολεκτικά είθισται το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό, με τη διαφορά πως στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την απόλυτη… καταβρόχθιση! Γιατί μόνο έτσι μπορεί να αποτυπωθεί γλαφυρά αυτό, που προκύπτει με την «αναδιανομή» - κατανομή των χρημάτων από την κερδοφορία της φορολογία του στοιχήματος στον αθλητισμό. Και δεν υπάρχει η παραμικρή δόση υπερβολής, αφού σε σχέση με το ποδόσφαιρο οι διαφορές είναι πλέον εξωπραγματικές… Θεωρητικά, λοιπόν, υπάρχουν δύο επαγγελματικές κατηγορίες, η Σούπερ Λίγκα 1 και η λεγόμενη Σούπερ Λίγκα 2

Ε στην πραγματικότητα μετά την τελευταία συνάντηση (την Τρίτη 31/1/2023) όλων των αρμόδιων φορέων - λιγκών με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, επιβεβαιώθηκε στην πράξη πως για την κυβέρνηση υφίσταται πλέον μόνο μία, η Α' Εθνική και μετά το τίποτα. 

Κι αυτό διότι από τα 30,5 εκατ. ευρώ που συνολικά θα δοθούν από την στον επαγγελματικό Αθλητισμό η Σούπερ Λίγκα 1 τελικά βολεύτηκε μια χαρά και δεν έχει σοβαρή απώλεια (χάνει κάθε ομάδα 71.000 ευρώ συν τα μπόνους που αφορούσαν μόνο τους Ευρωπαίους). 

Έτσι κάθε ΠΑΕ της μεγάλης ποδοσφαιρικής κατηγορίας θα εισπράξει από 1.500.000 ευρώ, όπως περίπου είχε συμβεί και την πρώτη φορά που δόθηκαν χρήματα από το στοίχημα. 

Αντίθετα, η Σούπερ Λίγκα 2 έχει υποστεί μια ασύλληπτη σφαγή με δεδομένο ότι κάθε ομάδα της κατηγορίας προβλέπεται εν τέλει να πάρει μόλις 70.000 ευρώ! Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας έπεσαν σε αυτό το ποσό από τα 250.000 ευρώ την προηγούμενη φορά όταν ήταν 12 (μιλάμε, δηλαδή για 3,5 φορές λιγότερα χρήματα) ή αλλιώς 2,8 φορές κάτω αν συνυπολογίζουμε όλα τα λεφτά που είχαν δοθεί όταν υπήρχε και η τρίτη επαγγελματική κατηγορία ως Football League, που ήταν υπό τη σκέπη της ίδιας διοργανώτριας. Και αυτό διότι τότε συνολικά οι 36 ομάδες (SL2 και FL) είχαν μοιραστεί 4.860.000 ευρώ. Όπως και να το υπολογίσετε φανταστείτε ότι τώρα το νούμερο 4.860.000 έγινε 1.700.000! Ακόμα και να τα ενώσουμε και να τα διαιρέσουμε αυθαίρετα όλα με όλους σημαίνει πως τις 135.000 ευρώ πέφτουν στις 70.000 ευρώ για κάθε ομάδα!

Ε και πως να μην φύγει από τη σύσκεψη χωρίς να κάνει καν δηλώσεις -εμφανώς και απόλυτα δικαιολογημένα πλήρως απογοητευμένος- ο πρόεδρος της SL2, Λεωνίδας Λεουτσάκος. 

Και για να μπορέσει όλο αυτό να το «δικαιολογήσει» νομοθετικά ο Αυγενάκης προχωρεί άμεσα σε νέα ΚΥΑ, στην οποία το ποσοστό της SL2 από τον κουμπαρά των χρημάτων από την κερδοφορία του στοιχήματος πέφτει από το 17% στο 5,5%. 

Έτσι θα πιστοποιηθεί η εξαφάνιση της χρηματοδότησης της Β’ Εθνικής με τα χρήματα της διαφοράς να έρχονται και να κουμπώνουν υπέρ των μεγάλων, αφού με τις παλιές ποσοστώσεις η κατανομή του διαθέσιμου των συνολικά 30,5 εκατ. ευρώ έδινε αρχικά 1,1 εκατ. ευρώ σε κάθε ομάδα της SL1 και 165.000 ευρώ σε κάθε ομάδα της SL2 (σας τα είχαμε αποκαλύψει στο «Πλέι δεν… πλέι», τη WEB εκπομπή του a-sports.gr στις 25/1/2023)… 

Τότε με εκείνο το «σχέδιο κατανομής» η Σούπερ Λίγκα 1 είχε διαφωνήσει κάθετα και οριζόντια σε σημείο που δεν συμμετείχε καν στην πρώτη θεσμική συνάντηση όλων των λιγκών με τον Αυγενάκη… Η «λύση» όμως βρέθηκε με το να αφανιστούν τα χρήματα προς τη Β’ Εθνική προς όφελος της Α’ Εθνικής. Μάλιστα αυτά τα 70.000 ευρώ (κυριολεκτικά ψίχουλα) θα δοθούν στις 24 από τις 30 ΠΑΕ που παίζουν στην SL2, αφού εκτός μένουν οι τέσσερις ομάδες Β’ (ο φερετζές που έβαλε ο υφυπουργός στη μικρή κατηγορία προς ικανοποίηση των «μεγάλων») και οι Απόλλων Λάρισας και Ηρόδοτος, καθώς δεν πήραν πιστοποιητικό συμμετοχής από την ΕΕΑ. 

Ασφαλώς και θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις με οποιαδήποτε αφορμή, αλλά σαφώς αυτό που τώρα συμβαίνει είναι με μία λέξη εμπαιγμός προς την Σούπερ Λίγκα 2. Μια κατηγορία ως προς την τωρινή της -απαράδεκτη- μορφή με τις τόσες ομάδες και τους δύο ομίλους, που είναι αποκλειστικό κατασκεύασμα του υφυπουργού Αθλητισμού. Όταν από τη μία υπερβολή των 12 ομάδων στη δεύτερη κατηγορία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικό προϊστάμενο των σπορ τον Γιώργο Βασιλειάδη, ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. - νυν υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης πήγε στο ρουσφετολογικό… «όλοι μέσα» με δύο ομίλους, τριπλασιάζοντας αρχικά τις ομάδες στη Β’ Εθνική! 

Έτσι είναι πλέον λογικό στη Σούπερ Λίγκα 2 να μην θέλουν ούτε να ακούσουν το όνομα «Αυγενάκης», καθώς δικαιολογημένα τον θεωρούν υπαίτιο της εξαφάνισης, που έρχεται… 

Και μιας και το φέρνει η συζήτηση, το μπάσκετ (Α1 ανδρών) θα πάρει συνολικά σχεδόν 5.000.000 ευρώ και αντίστοιχα το βόλεϊ (Α1 ανδρών) 2.500.000 ευρώ, όταν όλη η Σούπερ Λίγκα 2 θα μοιραστεί 1.700.000 ευρώ, λίγο λιγότερα δηλαδή, απ’ όσα θα εισπράξει (1,5 εκατ.) κάθε ομάδα Σούπερ Λίγκας 1, που συνολικά παίρνει 21.000.000 ευρώ!

Ασύλληπτο, αλλά πλέον είναι γεγονός… Ωστόσο, τώρα καταλαβαίνουν όσοι έκαναν τεμενάδες και σαλιάριζαν ασύστολα μπροστά στον υφυπουργό Αθλητισμού (σε μία… ιστορική τηλεδιάσκεψη πριν από περίπου δύο χρόνια παρά κάτι), πως αυτή η τακτική τους, αποδείχθηκε ολέθρια! Και θυμόμαστε με βάση το ρεπορτάζ, ότι ανάστημα είχαν σηκώσει τότε από το σύνολο των καμιάς 40ριάς ομάδων – παραγόντων, μόνο ο Λεβαδειακός (σήμερα στη μεγάλη κατηγορία) και τα Τρίκαλα (τώρα βολοδέρνουν στη Γ’ Εθνική)… Έτσι για την ιστορία, γιατί ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. 

Μοιραστείτε το: